Według wytycznych diety paleo – można jeść tyle węglowodanów, ile się chce, pod warunkiem że są to węglowodany — pochodzące z owoców i warzyw o niskim indeksie glikemicznym. Poniżej prezentowana jest tabela produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Biała fasola 35
Brzoskwinie 35
Czarna fasola 35
Dziki ryż 35
Fasola 35
Figi świeże 35
Groszek zielony 35
Jabłka duszone 35
Jabłka suszone 35
Jabłko (świeże) 35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) 35
Nektarynki 35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Słonecznik 35
Sok pomidorowy 35
Śliwki 35
Bób niedojrzały/niegotowany 40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Marchwiowy sok 40
Mleko kokosowe 40
Morele suszone 40
Śliwki suszone 40
Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Kokos 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45